Policijske specijalne jedinice

Policijske specijalne jedinice

U policijske specijalne jedinice spadaju jedinice koje su pod kontrolom MUP-a,a to su:
  1. SAJ
  2. PTJ
  3. UKP
  4. ŽANDARMERIJA
Naravno ne smemo zaboraviti JSO(CRVENE BERETKE) i PJP,koji su obeležili 1998/99 godinu do njihovog raspuštanja.

 1.UKP                              

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala je organizaciona jedinica MUP-a Republike Srbije,tj. uprave kriminalističke policije. Kroz svoje specijalizovane jedinice SBPOK se bavi suzbijanjem svih oblika organizovanog kriminala:krijumčarenje narkotika, trgovina ljudima i ilegalna migracija, krijumčarenje oružija i eksploziva, otmice, iznude, ucene sa elementima organizovanog kriminala, pranje novca, korupcija, falsifikovanje novčanica,visokotehnološki kriminal...














2.PTJ                            

Protivteroristička jedinica-PTJ je bila moderna, visokoprofesionalna i veoma poštovana jedinica za specijalne namene srpskog MUP-a. Nakon spajanja sa SAJ-om, prestala je da postoji 2016.godine.
PTJ je formiran 2003. godine, nakon što je rasformiran JSO. U njen sastav su ulazili nekadašnji pripadnici JSO, kao i rasformiranog prištinskog SAJ-a. Jedinica je prvobitno bila sastavni deo Žandarmerije, ali sa drugčijom obukom, opremom i nadležnošću. Baza PTJ-a se nalazila u Lipovcu. 
Zadaci jedinice su: borba protiv organizovanog kriminala,rešavanje talačkih situacija, obezbeđivanje važnih objekata i ličnosti i borba protiv terorizma.
Slava jedinice je Đurđevdan, a dan jedinice je 7.maj.


  
Датотека:PTJ emblem.png
Amblem PTJ






3. SAJ

Specijalna antiteroristička jedinica-SAJ je policijska specijalna jedinica i spada među najelitnije organizacione jedinice MUP-a Republike Srbije.Njihova osnovna namena je da obavljaju najsloženije zaatke i naređenja za dejstvo na kopnu, vodi i iz vazduha, koje pred njih postavi direktor policije,a po odobrenju ministra unutrašnjih poslova.
Slogan i jedino pravilo jedinice je: "Bez prava na grešku"
Jedinica je osnovana još 1978.godine pod imenom Jedinica milicije za specijalna dejstva- RSUP, a tek 1994. godine dobija naziv Specijalne antiterorističke jedinice.
SAJ ima četri tima, a to su A,B,C i D. Udarni timovi su A i B i oni su namenjeni za rešavanje komplikovanih talačkih situacija, za upade u otete avione, autobuse, zas hapšenje opasnih kriminalaca i za rešavanje terorističkih napada. Tim C čine Snajperska grupa, ronilačka grupa, grupa vodiča službenih pasa, za minsko-eksplozivna sredstva i biološko hemijska sredstva. D tim je zadužen za obezbeđivanje važnih ličnosti i objekte kojima preti neposredna opasnost od terorističkog napada. Baza im se nalazi u Batajnici.
Krsna slava ove jednice je Aranđelovdan.


Amblem SAJ-a


Резултат слика за saj

















4. Žandarmerija

Žandarmerija je policijska specijalna jedinica čije su nadležnosti obezbeđivanje visoko rizičnih skupova, pomoć i spašavanje u situacijama vremenskih nepogoda, suzbijanje terorizma i uspostavljanje javnog reda i mira.
Baza im se nalazi u Bogradu,Nišu,Novom Sadu i Kraljevu.
Slava jedinice je Vidovdan.

Grb Žandarmerije
 






Коментари

Популарни постови